Почетак > Razno > 1. Razred: Pocetak skolske 2016/2017 godine: Racunarstvo i informatika

1. Razred: Pocetak skolske 2016/2017 godine: Racunarstvo i informatika

Drage učenice i dragi učenici I-5,

evo početnih informacija za početak nove kolske godine:

 • Kalendar rada kola koje je objavilo Ministarstvo prosvete moete pogledati na: http://www.sremac.edu.rs/sr/index.php/homepage/vesti/171-kalendar-rada-2016-2017
  u toku sledeće nedelje na sajtu kole biće postavljen i Kalendar rada nae kole koji će biti neto malo drugačiji, odnosno u kojem će biti i nastavnih subota u zavisnosti od izračunatih dana za ekskurzije.
 • Spisak vaećih udbenika za sve predmete po razredima i smerovima moete pogledati na:
  http://www.sremac.edu.rs/sr/index.php/dokumenta/udzbenici
  Ministarstvo prosvete je prole godine iniciralo i organizovalo uređivanje listi obaveznih i preporučenih udbenika, s tim to su kole prvi put od ove godine bile u obavezi da usklade izbor udbenika sa tih listi za svoje kole po smerovima i razredima.
  to se tiče računarstva i informatike, kao to ste već ranije bili upoznati, problem je bio jo veći, jer su udbenici brzo zastarevali (promene su najdinamičnije u ovoj oblasti) te sve kole, a naročito gimnazije, u periodu od 2010 do 2015, nisu imale mogućnosti izbora bilo kakvog adekvatnog i vaećeg udbenika koji je potpuno pokrivao vaeće nastavne planove i programe. Prvi put od ovog leta postoje adekvatni i vaeći (novi) udbenici iz računarstva i informatike za sve razreda i sve smerove. To takođe znači i da vi kao učenici bi trebalo da imate nove udbenike, tj ne bi trebalo da koristite stare. S druge strane, Ministarstvo prosvete je prvi put ovog leta zvanično uvailo činjenicu da su nam kompleti udbenika preskupi za većinu roditelja, te je prihvatilo i priznalo mogućnost da učenici mogu da koriste i polovne (prologodinje) udbenika (od učenika iz prethodnih generacija), ali samo ukoliko su priznati (na listi i na listi kole) i u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.
 • Krajem juna 2016. godine na inicijativu Ministarstva prosvete (i strukovnih udruenja, predstavnika roditelja, učenika i privrede) Nacionalni prosvetni savet je konačno odobrio neku vrstu posebnog tretmana za nastavne planove i programe, kao oblasti u kojoj su promene najdinimačnije, te će se nastavni planovi i programi u narednih nekoliko godina postepeno i konstantno inovirati, pratiti i dorađivati. Kako je to veoma sloen proces (pogotovu ako se uzmu u obzir i formalno vaeći zakonski okviri) prvi put je pokrenuta posebna centralizovana onlajn platforma na sistemu moodle na zvaničnom sajtu MPN kao podrka nastavnicima informatike u osnovnim i srednjim kolama za primenu novih nastavnih planova i programa. To takođe znači, da ćemo, između ostalog, od ove godine, sve čeće imati i nove onlajn materijale (lekcije, kvizove, testove) i na naem sistemu za elektronsko učenje www.nasaskola.net a koje će koristiti i nastavnici i učenici iz ostalih kola u Srbiji.
  Novi nastavni planovi i programi za gimnazije koje je NPS usvojio 27.06 nisu fundametalno drugačiji u odnosu na prethodne, jer su vezani za status predmeta u osnovnoj koli, a najbitna promena je ta to će se programiranje učiti ne vie samo u 3. razredu, već sa nekoliko uvodnih časova u prvom i drugom razredu.
  Nove nastavne planove i programe koji vae za ovu kolsku godinu moete pogledati na:
  http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2016/06/Predlog-za-noviprogram-I-II-III-gimnazija.pdf

Pozdrav,
Dragan Ilić

Категорије:Razno
 1. Нема коментара.
 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: