Почетак > NasaSkola, R2, Razno, Vesti, Zadaci > 2. Razred: Zadatak 21

2. Razred: Zadatak 21

Zadatak 21: Formule i funkcije za obim i površinu kvadrata, trougla i kruga

Tvoj zadatak je da, korišćenjem programa za radne tabele, napraviš novi dokument u kojem će biti 7 radnih listova za 7 tabela kao na slikama:

Kvadrat stranica
Slika 1: Radni list Zad_021A_Kvadrat
Površina kvadrata
Slika 2: Radni list Zad_021B_KvadP
Trougao
Slika 3: Radni list Zad_021C_Trougao
Jednakokraki pravougli trougao
Slika 4: Radni list Zad_021D_Trougao_Pravougli
Krug
Slika 5: Radni list Zad_021E_Krug
Površina kruga
Slika 6: Radni list Zad_021F_Krug_Povrsina

 

Trougao vrste
Slika 7: Radni list Zad_021G_Trougao_Vrste

Prilikom rešavanja zadatka učenik može da koristi date primere sa slika 1 do 7.

Zahtevi zadataka:

 1. Svaki učenik pravi i na kraju predaje svoj dokumnet (fajl) pod imenom Zad21_24_Prezime_Ime.xls u formatu 2003 (*.xls), gde 24 oznaka odeljenja II-4, a Prezime_Ime treba zameniti prezimenom i imenom učenika koji je rešavao zadatak.
 2. Na svakih 10-15 min u toku rada treba snimati izmene (CRTL-S ili FILE-SAVE).
 3. Na početku svaki učenik podešava kodni raspored i radno okruženje.
 4. Na početku svaki učenik podešava izgled svakog radnog lista, margine, orjentaciju, zaglavlja i podnožja (veličina papira A4, sve 4 margine po 1cm, horizontalno i vertikalno centriranje, uspravna orjentacija papira).
 5. Preporuka je da se prvo potpuno reši prvi radni list, odnosno tabela u prvom radnom listu, uključujući i sva podešavanja izgleda stranice pre štampanja, izgleda cele tabele i radnog lista, kao i svih podataka i traženih formula, a da se zatim kopira ceo radni list (desnim klikom na jezičak radnog lista i izborom stavke iz menija Move or Copy…), nova kopija preimeniuje i preuredi po sledećoj slici i tako redom do poslednjeg sedmog radnog lista.
 6. Veličina fajla ne sme biti veća od 100 KB – što znači prvo se završe sva formatiranja i rad sa svim formulama a na kraju se podešava ukupan izgled obrasca (sakrivanje kolona i redova).
 7. Svaka tabela treba da prilikom štampe bude na jednoj stranici sa maksimalno iskorišćenim prostorom i centrirana u odnosu na sve 4 margine.
 8. Sve ostale formule i podešavanja svaki učenik treba sam da pripremi proučavajući tabelu u datom primeru, tačnije podaci iz ćelija obojene sivom pozadinom treba uneti (prekucati), a u ćelijama čije su pozadine ostale bele treba uneti odgovarajuće formule.
 9. Imena radnih listova treba da budu redom: Zad_021A_Kvadrat, Zad_021B_KvadP, Zad_021C_Trougao, Zad_021D_Trougao_Pravougli,Zad_021E_Krug, Zad_021F_Krug_Povrsina i Zad_021G_Trougao_Vrste.
 10. U svim radnim listovima sakriti sve redove počev od 15 i sve kolone počev od G.
 11. U svim radnim listovima fikisirati (freeze panel) prikaz prva 3 reda.
 12. U svim radnim listovima visina redova od 3 do 13 treba da bude 17,25 (23 piksela), prvog 15,00 (20 piksela), drugog 59,25 (79 piksela), četrnaestog 2,25 (3 piksela), a svih ostalih počev od 15 reda 0.
 13. U svim radnim listovima širina kolone A treba da bude 3,83 (28 piksela), kolona B, C, D i E (i ostalih u kojima su podaci u sivim ćelijama) 10,00 (65 piksela), poslednje F 0,18 (2 piksela), a svih ostalih počev od kolone G 0.
 14. U svim radnim listovima sadržaji ćelija treba da budu centrirani vertikalno.
 15. U svim radnim listovima sadržaji ćelija u koloni A treba da budu centrirani i horizontalno i vertikalno.
 16. U svim radnim listovima sve ćelije treba da budu formatirane tako da font bude Arial veličine 9 podebljan (bold), u koloni A Arial veličine 8 (regular, ne bold).
 17. U svim radnim listovima za sve ćelije treba da bude isključen Wrap Text, dok u svim ćelijama u drugom redu treba da bude uključen Wrap Text i vertikalna orjentacija teksta (90 stepeni).
 18. U svim radnim listovima treba isključiti prikazivanje linija između ćelija (Gridlines), a zatim podesiti opcije Border za ćelije u opsegu od A1 do E13 kao na slikama (tanke sive linje za osnovu, crne deble za okvir celog opsega).
 19. U svim radnim listovima treba spojiti ćelije iz opsega A1:E1 u naslovnu (Merge Cell), uokviriti crnom debelom linijom i postaviti font Arial podebljani (bold) veličnine 12 (sadržaj treba da bude centriran i vertikalno i horizontalno).
 20. U svim radnim listovima treba uokviriti (border) debelom crnom linijom ospeg ćelija u drugom A2:E2 i trećem redu A3:E3.
 21. U svim radnim listovima sadržaji svih ćelija u prva tri reda treba da budu centrirani i vertikalno i horizontalno.
 22. U svim radnim listovima sadržaji svih ćelija u opsegu B4:E13 treba da budu centrirani vertikalno, a horizontalno poravati uz desnu ivicu.
 23. U svim radnim listovima sve ćelije u opsegu B4:E13 treba da budu formatirane kao Number sa po jednom decimalnom cifrom.
 24. U svim radnim listovima sve ćelije u poslednjoj koloni u kojoj treba uneti odgovarajuće formule (E4:E13) treba da budu formatirane kao Number sa po dve decimalne cifre.
 25. U svim radnim listovima boja pozadine svih ćelija u prva tri reda u opsegu A1:E3 treba da bude svetlo siva.
 26. U svim radnim listovima boja pozadine svih ćelija u prve dve kolone u opsegu A1:B13 treba da bude svetlo siva.
 27. U svim radnim listovima boja pozadine svih ćelija u kojima treba uneti odgovarajuće formule (i funkcije) u opsegu C4:E13 treba da bude podrazumevana, odnosno bela, tačnije bezbojna (No Color). Obavezno snimiti izmene.
 28. Nakon oblikovanja (formatiranja) jednog radnog lista (po uputstvima iz prethodnih koraka i kao na slikama), treba uneti (prekucati) podatke najpre u ćelijama sa sivom pozadinom iz opsega A1:E3 i A4:B13, pa tek onda odgovarajuće formule u ćelijama iz opsega C4:E13. Obavezno snimiti izmene.
 29. Ulazni (dati) podaci su:
  u 1. radnom listu: dužina stranice kvadrata (a)
  u 2. radnom listu: površina kvadrata (P)
  u 3. radnom listu: dužine stranice trouga (a, b, c)
  u 4. radnom listu: površina jednakokrakog prvouglog trougla (P)
  u 5. radnom listu: dužina poluprečnika kruga (r)
  u 6. radnom listu: površina kruga (P)
  u 7. radnom listu: dužine stranice trougla (a, b, c)
 30. Odgovarajuće formule unositi redom, najpre u ćeliju C4, zatim proveriti, testirati i kopirati formulu iz C4 u ćelije od C5 do C13, pa ponovo proveriti i testirati i eventualno ispraviti sve dok se ne dobiju podaci kao na slici!
 31. Nakon dobijanja podataka u koloni C kao na slici, nastaviti sa unosom i proverom odgovarajućih formula u kolonama D i E!
 32. Nakon unosa i provere svih formula, obavezno još jednom detaljno proveriti i uporediti sa sadržajem na odgovarajućoj slici!
 33. Proveriti ime radnog lista. Snimiti izmene, a zatim napraviti kopiju radnog lista (Move or Copy…), promeniti naziv novog (kopije) radnog lista.
 34. U novoj kopiji radnog lista rešavati sledeći zadatak, po potrebi najpre dodati (umetnuti odgovrajuće kolone) ili izbrisati nepotrebne kolone, tako da odgovaraju slici.
 35. U novoj kopiji radnog lista rešavati sledeći zadatak izmenom podataka u ćelijama označenim sivom bojom pozadine i unosom odgovarajućih formula, a pridržavajući se svih gore navedenih zahteva.
 36. Nakon kreiranja i oblikovanja svih radnih listova, potrebno je da se obezbedi odgovarajući redosled radnih listova s leva na desno (počev od prvog do sedmog). Snimiti izmene.
 37. Poslednji sedmi radni list se malo razlikuje od svih ostalih šest: orjentacija papira je LandScape i u ćeliju C6 treba uneti odgovarajuću formulu tako da trougao bude pravougli jednakokraki iako ćelije prikazuju dužine stranice 1, 1.4 i 1!
 38. U poslednjem sedmom radnom listu sve kolone od B do Q treba da budu širine 7,83 (52 pikesela), a u svim ćelijama u kojima treba uneti odgovarajuće formule iz opsega E4:Q13 treba da budu uslovno formatirane (Conditional Formating), tako da ukoliko je rezultat TRUE boja pozadine te ćelije treba da bude svetlo zelena.
 39. Za opseg ćelija A3:Q3 u poslednjem radnom listu treba postaviti mogućnost filtriranja.
 40. Nakon unosa i provere svih formula u svim ćelijama poslednjeg radnog lista, potrebno je da se svi podaci iz opsega ćelija A3:Q13 najpre sortiraju, prvo po poslednjoj koloni Q (da u vrhu budu pravougli trouglovi), zatim u okviru tih grupa, po koloni L (jednakostranični), pa u okviru tih grupa po koloni M (jednakokraki), a zatim prikažu podaci samo trouglova (filtriranje po koloni H), tako da podaci budu kao na slici 8.
  Trougao vrste - Sortiran i fitlriran
  Slika 8: Radni list sortitan i fitriran Zad_021G_Trougao_Vrste
 41. Snimi sve izmene, još jednom proveri da li je sve u redu, odnosno da li si ispunjeni svi gore navedeni zahtevi i postavi dokument na ocenjivanje.

Rok za postavljanje rešenja zadatka na sistem za elektronsko učenje na ocenjivanje (upload) je 10.mart do 19:00 sati!


Drage učenice i dragi učenici 2. razreda,

od danas i u toku narednih dana postaće vidljivi zadaci koje je potrebno da reavate kod kuće. Prvi zadatak koji je od danas dostupan je:

Takođe, ukoliko jo uvek niste predali reenja zadatka 22, moete to uraditi u narednih nekoliko dana:

Prvi rok za postavljanje reenja ovih zadataka je do četvrtka 12.januara uveče.

Pozdrav,
Dragan Ilić

Категорије:NasaSkola, R2, Razno, Vesti, Zadaci
 1. Нема коментара.
 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: