Почетак > R2, Razno, Vesti > 2. Razred: Zadatak 23 – Meta

2. Razred: Zadatak 23 – Meta

Zadatak 23: Meta

Na turniru takmičari gađaju u metu koja je u obliku tri koncentrična kruga poluprečnika 1, 2 i 3 sa centrom u koordinatnom početku. Meta je uređaj sa senzorima, pomoću kojih detektuje svaki pogodak, odnosno prikazuje x i y koordinate tačke pogotka. Po važećim pravilima takmičanja za pogodak u najmanji krug dobija se 10, u srednji 5 bodova, a u najveći prsten 2 boda. Za pogodak van svih krugova ne dobijaju se bodovi, odnosno ovakav pogodak vredi 0 bodova. Takođe, po važećim pravilima takmičenja, svaki takmičar gađa u metu po 5 puta, odnosno ima 5 pokušaja za koje mu se sabiraju bodovi svakog pogotka.

Meta
Slika 1: Meta

Na turniru učestvuje 7 takmičara. Tvoj zadatak je da pomogneš organizatorima takmičenja da, korišćenjem programa za radne tabele, napraviš novi dokument u kojem će biti jedan radni list pripremljen kao na slici 2, a koji ćete koristiti na samom turniru za prikupljanje, unos, obradu i analizu svih podataka tokom turnira i na osnovu koje ćete pripremiti konačne rezultate, rang listu, proglašenje pobednika i dodelu nagrada najboljim takmičarima.

Meta Excel
Slika 2: Radni list Meta

Zahtevi zadataka:

 1. Svaki učenik pravi i na kraju predaje svoj dokumnet (fajl) pod imenom Zad23_Meta_24_Prezime_Ime.xls u formatu 2003 (*.xls), gde 24 oznaka odeljenja II-4, a Prezime_Ime treba zameniti prezimenom i imenom učenika koji je rešavao zadatak.
 2. Na svakih 10-15 min u toku rada treba snimati izmene (CRTL-S ili FILE-SAVE).
 3. Na početku svaki učenik podešava kodni raspored i radno okruženje.
 4. Na početku svaki učenik podešava izgled svakog radnog lista, margine, orjentaciju, zaglavlja i podnožja (veličina papira A4, sve 4 margine po 1cm, horizontalno i vertikalno centriranje, uspravna orjentacija papira).
 5. Veličina fajla ne sme biti veća od 100 KB – što znači prvo se završe sva formatiranja i rad sa svim formulama a na kraju se podešava ukupan izgled obrasca (sakrivanje kolona i redova).
 6. Svaka tabela treba da prilikom štampe bude na jednoj stranici sa maksimalno iskorišćenim prostorom i centrirana u odnosu na sve 4 margine.
 7. Sve ostale formule i podešavanja svaki učenik treba sam da pripremi proučavajući tabelu u datom primeru, tačnije podaci iz ćelija obojene sivom ili podrazumevanom belom (odnosno bez boje) pozadinom treba uneti (prekucati), a u ćelijama čije su boje pozadine svetlo zelene potrebno je uneti odgovarajuće formule!
 8. Sakriti sve redove počev od 50 i sve kolone počev od Z.
 9. Fikisirati (freeze panel) prikaz prvog reda.
 10. Visina redova od 2 do 48 treba da bude 16,50 (22 piksela), prvog 23,25 (31 piksel), a svih ostalih počev od 50 reda 0.
 11. Sadržaji svih ćelija treba da budu centrirani i vertikalno i horizontalno.
 12. Sve ćelije treba da budu formatirane tako da font bude Arial veličine 9 (regular, ne bold), u kolonama D:G Arial veličine 12 (regular, ne bold), a u kolonama D, E i G podebljan (boldiran).
 13. Za sve ćelije treba da bude isključen Wrap Text.
 14. Isključiti prikazivanje linija između ćelija (Gridlines), a zatim podesiti opcije Border za ćelije u opsegu od A1 do G48 kao na slikama (tanke sive linje za osnovu, crne deble za okvir celog opsega).
 15. Sve ćelije u opsegu D1:F48 treba da budu formatirane kao Number sa po dve decimalne cifre.
 16. Boja pozadine svih ćelija u kojima treba uneti odgovarajuće formule (i funkcije) u opsegu F2:G36, D37:G39 i D42:G48 treba da bude svetlo zelena. Obavezno snimiti izmene.
 17. Ulazni (dati) podaci su:
  u 1. koloni (A): redni broj pokušaja (ID)unosi se korišćenjem automatskog popunjava redom od 1 do 35
  u 2. koloni (B): identifikacioni broj takmičara (T)
  u 3. koloni (C): redni broj pokušaja svakog takmičara (P)
  u 4. koloni (D): x koordinata pogotka (X)
  u 5. koloni (E): y koordinata pogotka (Y)
 18. Odgovarajuće formule unositi redom, najpre u ćeliju F2, zatim proveriti, testirati i kopirati formulu iz F2 u ćelije od F3 do F36, pa ponovo proveriti i testirati i eventualno ispraviti sve dok se ne dobiju podaci kao na slici!
 19. Nakon dobijanja podataka u koloni F kao na slici, nastaviti sa unosom i proverom odgovarajućih formula u koloni G!
 20. Nakon unosa i provere svih formula, obavezno još jednom detaljno proveriti i uporediti sa sadržajem na odgovarajućoj slici!
 21. Nakon unosa i provere svih formula u svim ćelijama iz opsega F2:G36 , potrebno je uneti odgovarajuće formule u ćelije D37:G39 i D42:G48, tako da podaci budu kao na slikama 3 i 4.
  Excel doleUkupno
  Slike 3 i 4: Zbirni podaci
 22. Nakon unosa svih formula kreirati grafikone za metu i rezultate kao na slikama 5 i 6:
  Grafikon metaGrafikon dole
  Slike 5 i 6: Grafikoni
 23. Gornji grafikon (chart) Meta treba da bude tipa XY (scatter), a donji za rezultate Bar – za oba tipa birati prvi ponuđen i podrazumevan podtip (Scatter: Compare pairs of values i Clustered Bar. Compares values across categories).
 24. Dimenzije oba grafikona podesiti tako da ceo radni list ne prelazi na druge stranice, a da prostor bude maksimalno iskorišćen, tako da izborom opcije Print Preview za radni list izgled bude kao na slici 7:
  Print Preview
  Slika 7: Pregled pre štampe (Print Preview)
 25. Podesiti paramtere grafikon za metu tako da što bolje odgovaraju slici 5: skale osa postaviti od -3 do 3, sa glavnim jedinicima (koracima) na po 1 i sporednim koracima na po 0,5, zatim podesiti debljine i boje linije za glavne i sporedne jedinice, kao i za same ose. Za tačke pogodataka (seriju podataka) postaviti krug veličine 4 pts sa crvenom bojom pozadine, odnosno unutrašnjosti kruga i tamno plavom kružnicom (okvirima).
 26. Nakon podešavanja parametara grafikona za metu, korišćenjem alata za crtanje sa palete alata (toolbars) Drawing nacrtati pravilnu kružnicu poluprečnika 1 sa centrom u koordinatnom početku. Kružnicu postaviti ispred svih elemenata (Order – Bring to Front), zatim podesiti da boja pozadine bude provodna, a okvir, odnosno kružnica tamno plave boje debljine 1.
 27. Podesiti sve ostale parametre tako da grafikon za metu bude što sličniji primeru na slici 5.
 28. Snimiti izmene i napraviti i podesiti donji grafikon za rezlutate tako da bude što sličniji primeru sa slike 6.
 29. Snimi sve izmene, još jednom proveri da li je sve u redu, odnosno da li si ispunjeni svi gore navedeni zahtevi i postavi dokument na ocenjivanje.

Rok za postavljanje rešenja zadatka na sistem za elektronsko učenje na ocenjivanje (upload) je 10.mart do 19:00 sati!


Drage učenice i dragi učenici 2. razreda,

od danas je dostupan i zadatak 23:

Pozdrav,
Dragan Ilić

Категорије:R2, Razno, Vesti
 1. Нема коментара.
 1. No trackbacks yet.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: